Beste onderzoekers willen einde maken aan sterfte door kanker
− 15/01/11, 03:03
© colourbox
AMSTERDAM - Over tien jaar mag niemand meer aan kanker overlijden. De beste kankeronderzoekers ter wereld hebben zich deze week in Amsterdam verenigd om dat doel te verwezenlijken. Net als hiv moet ook kanker door de inzet van de wetenschap van een dodelijke voortaan een chronische aandoening worden.
Het initiatief voor de wereldwijde samenwerking komt van de organisatie Inspire2Live, die de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en De Nederlandsche Bank wist te enthousiasmeren. Vrijdag presenteerden de wetenschappers, na drie dagen overleg, hun plan van aanpak. Doel is een netwerk op te zetten van de beste kankercentra en de toponderzoekers in de wereld. De organisatie wil een miljard euro inzamelen.
Understanding Life! heet het samenwerkingsverband en in die titel schuilt de sleutel voor het verwezenlijken van de doelstelling, zegt René Bernards, hoogleraar moleculaire carcinogenese aan het Nederlands Kanker Instituut. 'Waarom blijft de ene kankerpatiënt leven en gaat de ander, met precies dezelfde vorm van kanker, dood? Als we die vraag kunnen beantwoorden dan zijn we er.'
PersoonlijkUnderstanding Life! heet het samenwerkingsverband en in die titel schuilt de sleutel voor het verwezenlijken van de doelstelling, zegt René Bernards, hoogleraar moleculaire carcinogenese aan het Nederlands Kanker Instituut. 'Waarom blijft de ene kankerpatiënt leven en gaat de ander, met precies dezelfde vorm van kanker, dood? Als we die vraag kunnen beantwoorden dan zijn we er.'
Volgens Bernards moet de komende tien jaar voor iedere patiënt een 'persoonlijke behandeling' met een 'persoonlijk medicijn' mogelijk worden.
Genezen van kanker zal lang niet altijd mogelijk zijn, benadrukt hij. 'We willen bereiken dat je er in de toekomst mee kunt leven en oud mee kunt worden, doorat het lichaam, dankzij de medicatie, erin slaagt de kankercellen onder controle te houden.'
Samenwerking tussen experts is op het gebied van kankeronderzoek nog zeer ongebruikelijk, zegt Stephen Friend, directeur van het Amerikaanse medische onderzoeksinstituut Sage Bionetworks. 'Dat ligt ook aan de cultuur onder wetenschappers. Iedereen gaat toch vooral voor zijn eigen succes. De geldschieters en de instituten waarvoor zij werken bevorderen die ouderwetse werkwijze.
Onderzoeksgeld wordt zelfs verkwist door de concurrentie tussen verschillende centra.'
Barrière
Volgens KNAW-president Robbert Dijkgraaf willen wetenschappers die barrière dolgraag slechten. 'Niet voor niets doen alle experts mee aan ons initiatief.' Onderzoekers mogen de komende jaren voorstellen indienen die worden beoordeeld door een internationale wetenschappelijke raad.