donderdag 2 mei 2013

Hongerklop

Lekker weer. Eindelijk........ Eindelijk na een inkoude periode temperaturen die doen denken aan lente. De fiets gepakt, de korte fietsbroek aan en met een maat op weg om een uitgebreid rondje Vierhouten te rijden. Het gaat prima en zonder veel moeite. Na  de stop in Vierhouten gaat het plotseling wat minder. De zon verdwijnt en ik krijg het koud. Bovendien staat er een onverwacht stevige Noord/Oosten wind tegen, die het na de heuvels in het open veld nog wat kouder maakt. Beter toch maar niet een korte fietsbroek aangedaan. Vlak voor Epe sluipt een weeïg gevoel naar binnen. Na Epe voel ik me slap en misselijk en ik kom nauwelijks nog vooruit. Plotseling realiseer ik het me: een echte hongerklop.

Hongerklop is een wielerterm voor de gevolgen van een plotseling glycogeentekort. Je ontmoet dan de man met de hamer en je staat geparkeerd. Sporters voorkomen een hongerklop door tijdens de prestatie tijdig koolhydraten aan te vullen met behulp van energiedranken, mueslirepen of granenbiscuit om door het innemen van deze koolhydraatrijke voeding de glycogeenvoorraad te vergroten. Om de hongerklop te voorkomen moet je zorgen voor een grote startvoorraad koolhydraten en deze op peil houden. Dit kun je al voor een evenement doen, door al een paar dagen voor de ‘grote tocht’ een grote voorraad aan te maken. Het lichaam slaat de koolhydraten dan op in de lever. Hiervoor is een voeding nodig met koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood en andere graanproducten, rijst, pasta’s als macaroni en spaghetti en peulvruchten. Ook is het gewenst zoveel mogelijk halfvolle en magere producten te gebruiken. Hierdoor wordt het energiepercentage van het vet zo laag mogelijk gehouden ten opzichte van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. 

Had ik natuurlijk allemaal niet gedaan. Ook slecht geluisterd naar de signalen van mijn lichaam. Ik nam pas een reep, die ik gelukkig bij me had, toen het eigenlijk al te laat was. Dit kost me een paar dagen slappe knieën en op zijn minst twee herstelrondjes!